Tuloilmaventtiilit
Ei ole yhdentekevää millaista sisäilmaa hengitämme
Valtaosa meistä viettää ajastaan rakennetussa ympäristössä vähintään yhden kolmanneksen nukkuen ja toisen töitä tehden.
Asumisterveyden näkökulmasta ei siis ole yhdentekevää, millaista sisäilmaa hengitämme. Hallitusti ulkoa otettavan tuloilman riittävä saanti sekä erityisesti sen puhtaus ovat sisäilman laadun tärkeimmät tekijät.
Ilmanvaihtojärjestelmässä tuloilmanotto tuo raikasta korvausilmaa ulkoa sisätiloihin ja poistoilmanvaihto huolehtii käytetyn ilman ja asumisesta syntyvien ilman epäpuhtauksien poistamisesta tiloista.
Ennaltaehkäise allergiaoireilua
Pelkkä hallittu korvausilmanotto venttiilien kautta ei vielä riitä, sillä ulkoa venttiilien kautta tuleva ilma tulee myös suodattaa ilman epäpuhtauksista, kuten roskista ja siitepölystä. Ilman suodatuksesta huolehtivat tuloilmaventtiillien ilmansuodattimet.
Epäpuhtauksista tukkeentunut suodatin toimii huonosti tai ei enää lainkaan ja ilman suodatinta oleva korvausilmaventtiili tuo tulleessaan ulkoilman allergeenit ja muut epäpuhtaudet suoraan hengitysilmaamme.
Lisäksi epäpuhtauksista tukkeentunut tuloilmanotto aiheuttaa rakennuksiin alipaineen, mikä voi tuoda epäpuhtauksia ja radonia rakenteiden kautta huoneistoon.
Tuloilmanoton suodattimien huoltoaika on ennen siitepölykautta
Vaihtosuodatinten keskitetty hankinta ja erityisesti niiden säännöllinen huoltotyö turvaavat rakennuksen käyttäjien asumisterveyden ja varmistavat hyvän sisäilman laadun.
Tuloilmanoton suodattimet tulee huoltaa säännöllisesti, mieluiten vähintään kerran vuodessa. Ilman epäpuhtauksien määrä vaikuttaa suodatinten huoltotarpeeseen ja -tiheyteen.
Allergiaoireilun ennaltaehkäisyn kannalta paras ja suositeltavin ajankohta suodatinten huollolle on hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkua, joka Suomessa ajoittuu maalis-elokuulle. Kauden aloittaa lepän kukinta maaliskuulla, ja sitä täydentää koivun kukinta huhti-kesäkuulla. Heinien siitepölykausi toukokuulta elokuulle saa rinnalleen pujon kukinnan heinä-elokuussa.